3D printer filament


Een 3D printer heeft filament nodig om objecten te kunnen printen. Hierbij is het belangrijk om te weten welk 3D printer filament jouw printer kan printen, want niet elk type 3D printer filament is geschikt voor elke printer. 3D printer filament is er in allerlei kleuren en in verschillende diktes. Ook zijn er verschillende materialen filament waar je uit kunt kiezen. De kwaliteit van het 3D printer filament is erg belangrijk voor het eindresultaat, gebruik je goedkoop 3D printer filament dan zal het eindresultaat hier ook naar zijn.

PLA en ABS a


Er zijn twee soorten 3D printer filament die het meeste worden gebruikt voor het printen van 3D objecten, namelijk: PLA en ABS. PLA staat voor Polylactic Acid en ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene. Misschien heb je wel eens gehoord van één van deze plastics, omdat beiden in veel verschillende producten worden gebruikt. Zo wordt ABS gebruikt voor o.a. LEGO speelgoed, computer toetsenborden en stekkerdozen. Van PLA worden producten gemaakt zoals recyclebare flessen, bekers en bakken. Er zitten wel enkele verschillen tussen deze twee soorten plastics. Zo is PLA milieuvriendelijker vergeleken met ABS, dit komt o.a. omdat het minder energie kost om PLA te produceren. PLA staat bij 3D printen bekend als het ‘standaard’ 3D printer filament, omdat het voor beginners het makkelijkst is om te printen. Dit komt omdat PLA een lage smelttemperatuur heeft van rond de 190 graden. PLA is minder hard dan ABS maar je hebt geen ventilator nodig om extra te koelen tijdens het printen. Ook komen er tijdens het printen van PLA weinig geuren vrij. ABS heeft een smelttemperatuur van 230 graden, waardoor er een ventilator nodig is om het object te koelen. Met ABS heb je de mogelijkheid om sterkere objecten te printen, die ook nog eens bestand zijn tegen hogere temperaturen.


Overige soorten filament voor 3D printer


In ons assortiment zijn nog drie andere soorten 3D printer filament te vinden, welke minder bekend zijn dan de bovengenoemde soorten. HIPS (High Import PolyStyrene) is een 3D printer filament welke als ondersteuning dient voor het printen van objecten in andere materialen. Met dit 3D printer filament voorkom je dat lastig te printen objecten in elkaar storten of vervormen tijdens het printen. Het voordeel van HIPS is dat je het kunt oplossen, zodat je het niet los hoeft te snijden van het object. Hierdoor beschadig je het geprinte object niet, in tegenstelling tot het weghalen van ondersteuningsfilament met een mesje. PET-G is nog een 3D printer filamentsoort, welke veel lijkt op PLA. PET-G heeft met 220 graden een hogere smelttemperatuur dan PLA. Ga je flexibel dan heb je het voordeel dat de objecten die je print een stuk mee kunnen bewegen en buigen zonder te breken. Voor je als beginner met één van deze 3D printer filamenten aan de slag gaat, is het belangrijk je goed in te lezen. Het is verstandig om eerst veel ervaring op te doen met het printen van PLA en vervolgens ook ABS.


Welke maat 3D printer filament heb je nodig?


Wil je 3D printer filament kopen, dan moet je weten welke afmeting je nodig hebt. Wij verkopen 3D printer filament met een diameter van 1.75, 2.85 en 3 millimeter. Hoe dunner het 3D printer filament is des te meer details kun je in een printobject verwerken. Al kost het printen met een 3D printer filament 1.75mm wel meer tijd dan met 3D printer filament van 3 mm. Let wel op want niet elke printer kan zomaar elk formaat 3D printer filament printen. Printkoppen zijn gemaakt voor slechts één formaat, dus let bij het aanschaffen op welk formaat printkop je bij je printer koopt. Ga je voor details dan is een 1.75mm printkop het beste, ga je voor print snelheid dan kun je beter een 3mm printkop kopen. Ben je niet tevreden met de maat printkop die je hebt dan kun je ook zelf een andere maat printkop op je 3D printer bevestigen.


Printkop en 3D filament


In onze webshop staat bij elke printer welke maat printkop er wordt meegeleverd. Ook bij elke rol 3D printer filament staat in welke maat deze beschikbaar is. Een 3D printer heeft minder kracht nodig om de 1.75mm filament uit de printkop te duwen, omdat deze dunner is. De 1.75mm is het meest verkocht, omdat je met een dun filament nog wel grote objecten kunt printen, het duurt alleen langer. Andersom werkt dit niet. Je kunt niet met een dikker filament meer details printen, omdat de printer altijd 3mm plastic print. De 3mm kan niet alleen sneller printen, het is met 3mm filament ook nog eens makkelijker om flexibel filament te printen. Als je geen interesse hebt in het printen van kleine details is de beste keuze dus het 3mm filament.


Vragen? Wij staan voor je klaar!


Heb je problemen met het kiezen van het juiste 3D printer filament, dan kun je natuurlijk ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zullen je dan zo goed mogelijk proberen te helpen bij je keuze en eventuele vragen beantwoorden. Wij hebben ook technisch personeel zodat je ook bij ons terecht kan met technische vragen over de 3D printer. Je kunt ook het contactformulier invullen op de contactpagina, waarbij we 7 dagen in de week (en ook op feestdagen), bereikbaar zijn om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Naast 3D printer filament verkopen wij ook gehele 3D printers, waarbij je de keuze hebt om een kant en klare 3D printer te kopen of er een zelf te bouwen. Losse onderdelen verkopen wij ook, zoals extruders, glaspanelen, spuitmonden, stappenmotoren en reserveonderdelen. Ook kun je een volledige gereedschapsset bestellen die vrijwel alle stukken gereedschap bevat welke je nodig hebt om je 3D printer in elkaar te zetten.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links